Inceputul Triodului

Inceputul Triodului

Incepand cu Duminica "Vamesului si a Fariseului", crestinii ortodocsi intra in perioada Triodului. Etimologic, cuvantul "triod" provine din grecescul triodion τριώδιον, format din cuvintele "tria" (τρια), trei, si "odi" (ώδή), oda, adica cantare in trei ode / strofe. Practic, in viata liturgica, Triodul are doua sensuri:

1. Triodul este una dintre cele trei mari perioade ale anului liturgic. Triodul precede perioada Penticostarului (opt saptamani de la Pasti) si urmeaza perioadei celei mai lungi, Octoihul. Timpul Triodului tine de la Duminica Vamesului si Fariseului (astazi) si pana in Sambata Mare (inainte de Pasti), in total 10 saptamani.

2. Triodul este si cartea de cult care cuprinde cantarile, citirile si regulile tipiconale din perioada liturgica a Triodului. Denumirea cartii provine de la numarul odelor (cantarilor / peasnelor) din canoanele utreniei acestei perioade. Spre deosebire de canoanele cuprinse in Octoih (carte) si Minei (carti ce cuprind slujbele sfintilor din fiecare luna) in Triod acestea nu sunt formate din opt (noua) ode ci de regula numai din trei.

Saptamana care urmeaza Duminicii Vamesului si Fariseului este una de dezlegare la toate (miercurea si vinerea nu se posteste in aceasta saptamana). Saptamana care urmeaza Duminicii Fiului Risipitor este una normala - se posteste miercurea si vinerea. Dupa Duminica Infricosatei Judecati, nu se mai mananca carne, ci doar oua, peste si produse lactate. Mentionam ca postul Sfintelor Pasti incepe anul acesta pe 18 martie.