Inaltarea Domnului

Inaltarea Domnului

Crestinii ortodocsi sarbatoresc pe 29 mai 2014, Inaltarea Domnului. Praznicul aminteste de ridicarea Mantuitorului Iisus Hristos cu Trupul la Cer dupa 40 de zile de la Invierea Sa din morti. Inaltarea Domnului este ultimul eveniment din viata pamanteasca a Mantuitorului.

„Biserica Ortodoxa serbeaza astazi Praznicul Mantuitorului si Domnului nostru Iisus Hristos la Cer. Aceasta sarbatoare are loc la 40 de zile de la Invierea Domnului si este plasata intre Sfintele  Pasti si Sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant. Sarbatoarea face legatura intre Hristos Cel inviat si Hristos inaltat la Ceruri Care impreuna cu Tatal va trimite pe Duhul Sfant in Ziua Cincizecimii. Inaltarea la Cer a Domnului ne arata ca destinatia ultima a omului nu este mormantul, ci viata cereasca. Inaltarea Domnului este Inaltarea omului credincios. Ne arata destinatia noastra ultima, viata vesnica cereasca la care va participa si trupul dupa invierea din morti, trupul transfigurat, induhovnicit, preaslavit. Hristos trimite pe Duhul Sfant ca sa ne daruiasca viata Lui cereasca. Cat era pe pamant era in fata noastra. Prin Duhul Sfant El va fi in interiorul nostru devenind viata vietii noastre. Duhul Sfant nu Se vede, nu are fata, El este insa prezent, tainic in fata lui Hristos si doreste ca fiecare om sa devina o icoana a lui Hristos, sa devina o fata luminoasa, plina de iubirea lui Dumnezeu spre a savarsi binele si a arata in lume iubire milostiva si darnica”. (Preafericitul Parinte Patriarh Daniel)

In aceasta zi sunt pomeniti in toate bisericile din tara si strainatate eroii neamului romanesc.

„De ce Biserica Ortodoxa Romana a facut o legatura intre Inaltarea Domnului la Cer si Ziua Eroilor? Pentru ca Hristos S-a inaltat la Cer dupa ce a trecut prin jertfa, prin iubirea jertfelnica pana la moarte. Deci, nu exista inaltare fara iubire milostiva, daruire de sine. De aceea si eroii nostri sunt inaltati intru cinstire pentru ca s-au jertfit, au aratat dragoste si credinta fata de Biserica si neam potrivit cuvintelor Mantuitorului ca ‘dragoste mai mare ca aceasta nimeni nu are decat sa-si puna viata sa pentru prietenii sai’. Cei care si-au dat viata lor pentru poporul din care fac parte sunt cinstiti astazi pentru ca jertfa lor este cuprinsa in binecuvantarea lui Hristos, in binecuvantarea iubirii care nu este egoista, ci este daruire de sine, este iubire milostiva si smerita. Deci, noi ii pomenim pe eroi si prin aceasta cinstim pe cei ce au aratat iubire jertfelnica pentru a pastra credinta, integritatea spirituala si teritoriala a tarii”. (Preafericitul Parinte Patriarh Daniel)

Sursa: basilica.ro