Crestinii ortodocsi se vor afla duminica, 6 aprilie 2014, in cea de-a V-a duminica a Postului Mare, inchinata Sfintei Maria Egipteanca. Sfanta Maria Egipteanca a trait in a doua jumatate a secolului al IV-lea si inceputul celui de-al V-lea. ViaTa sa, una dintre cele mai cunoscute istorii ascetice din toate timpurile, a fost scrisa de Sfantul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului.
„Este vorba de o tanara frumoasa din Alexandria Egiptului care prea devreme din punct de vedere moral s-a prabusit. A devenit o prostituata si 17 ani din viata si i-a cheltuit asa, pana in momentul in care, cu ajutorul lui Dumnezeu, a intervenit o cotitura extraordinara in viata ei. Crestinii din Alexandria faceau pelerinaj la Ierusalim cu prilejul Inaltarii Sfintei Cruci si ea a dorit sa mearga, nu neaparat din motive duhovnicesti, ci din motive pacatoase. S-a urcat in corabie si cand a sosit la Ierusalim si era sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci toata lumea se grabea sa intre in Biserica Sfantului Mormant, iar o putere nevazuta pe ea a tintuit-o afara si atunci s-a cutremurat”.
Dorind sa intre in Biserica, Maria Egipteanca s-a rugat Maicii Domnului spunand ca, daca Dumnezeu ii va ingadui sa intre in sfantul lacas, ea isi va schimba viaţa.
„Dumnezeu a ingaduit-o, a intrat, s-a inchinat la Lemnul Sfintei Cruci, iar apoi a iesit din biserica si a calatorit pe jos pana la Iordan. A intrat in biserica Sfantului Ioan Botezatorul, ne spune istorisirea vietii ei ca s-a impartasit, a trecut Iordanul cu trei paini si jumatate si acolo a petrecut in nevointa 47 de ani. Pustia Iordanului i-a fost loc de pocainta. Dupa 47 de ani, cand a intalnit-o Avva Zosima, observand-o cum se roaga vedea ca se ridica de la pamant. Aceasta istorisire demonstrandu-ne ca o pacatoasa a putut deveni o mare sfanta datorita lucrarii pe care o face pocainta, harul lui Dumnezeu insoti de efortul nostru de jos” (IPS Parinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului)
Sursa: basilica.ro